Ce se mai întâmplă cu miliardele din PNRR: mai vin sau nu banii pentru reforme, în care toți își pun speranța

de: Mădălina Bahrim
07 06. 2022

România are la dispoziție aproape 30 de miliarde de euro de cheltuit, bani accesibili prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Este o șansă unică în ultimele trei decenii de a implementa reformele atât de necesare în sistemele publice și de a ne construi o economie puternică. Dar ce se mai întâmplă cu banii?

Ei bine, veștile venite de la Guvern sunt de natură să ne bucure. Conform oficialilor, țara noastră va transmite a doua cerere de plată din PNRR către Comisia Europeană în luna octombrie a acestui an, în sumă de 3 miliarde de euro. Anunțul vine chiar de la ministrul Investiţiilor şi Proiectelor europene, Marcel Boloş.

Ce mai e nou, legat de banii noștri din PNRR?

„În cadrul Comitetului interministerial s-a discutat şi despre situaţia următoarei cereri de plată, cererea de plată numărul 2, care urmează a fi depusă în cursul lunii octombrie a acestui an, când România are de încasat, de asemenea, suma de 3 miliarde de euro. Aşadar, în conturile României din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă în cursul anului 2022 trebuie să avem suma de 10 miliarde euro, ar trebui să avem această sumă după depunerea cererii de plată numărul 2 din cursul lunii octombrie (…)

Reamintesc că un număr de 21 de jaloane am avut ca şi obligaţie de îndeplinit până la sfârşitul anului 2021, iar din acest punct de vedere, până la momentul la care se efectuează plata pentru cererea de rambursare, Comisia Europeană mai are dreptul să solicite aceste clarificări pentru obţinerea de informaţii suplimentare. Aşadar, ministerele de linie vor rămâne în continuare în legătură cu noi în calitate de reprezentant naţional, pentru a mai răspunde, dacă va fi cazul, la eventualele informaţii suplimentare pe care le poate solicita Comisia Europeană”, a declarat Marcel Boloş, luni, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.

Semnale la fel de pozitive vin și de la premierul Nicolae Ciucă. Acesta ne spune că suntem în grafic cu planul de absorbție a banilor. Nimic nu e lăsat la voia întâmplării, o întreagă strategie, un efort susținut și coordonat se desfășoară între instituții, pentru a respecta prevederile Comisiei Europene și a beneficia din plin de PNRR.

„Valorificarea celor 30 de miliarde de euro din PNRR este un efort coordonat şi coerent, cu borne bine stabilite, termene şi responsabili pentru fiecare domeniu. Am dovedit că am reuşit să operaţionalizăm acest mecanism de finanţare europeană într-o perioadă scurtă şi deloc simplă pentru România şi să trimitem prima cerere de plată.

Prefinanţarea primită, în valoare de 3,7 miliarde de euro, adăugată primei cereri de plată deja transmise Comisiei Europene, ne arată clar că suntem în grafic pentru a obţine ceea ce ne-am propus, respectiv ca România să beneficieze în acest an de 10 miliarde de euro din PNRR. În continuare voi monitoriza îndeplinirea ţintelor, jaloanelor şi reformelor din PNRR. Sunt convins că disciplina muncii echipei guvernamentale şi responsabilitatea ne vor ghida în continuare activitatea”, a declarat Nicolae Ciucă.